BLOG

Szerezd vissza a gyereked! A gyerekek utolérése és megvédése szülőként a kibertérben

Gyakran természetesnek vesszük gyermekeink biztonságát, de az igazság az, hogy nem kellene. Cikkünkben néhány általános, de hasznos tippet adunk a szülőknek a gyermekek online biztonságának védelméhez és hogy hogyan fogjunk hozzá a biztonságtudatosságra neveléshez.

Gyerekek az online térben

A mai gyerekek abban a furcsa helyzetben vannak, hogy digitális lábnyomuk már a születésük előtt elkezd megtelni adatokkal és információval (ha szeretnél többet tudni arról, mi az a digitális lábnyom, ebben a cikkünkben írtunk róla). Példának okáért: az anyuka bejelentése a várandósságról a közösségi oldalakon, vagy egy ultrahangos felvétel elküldése a családi group chat-be valamelyik üzenetküldő rendszeren keresztül. Utána pedig a gyerekeknek jó pár évig még mindig nincs ráhatása arra, milyen módon jelennek meg az online térben - ez kizárólag a szülőkön múlik. Amikor pedig a gyerekek elkezdenek okos kütyüket használni, elkezdődik egy új időszak, amiben már ők is aktívan részt vesznek. A kérdés pedig a hogyan, és ebben a szülő szerepe ugyanúgy kulcsfontosságú marad.

Milyen veszélyek fenyegetik a gyereket az interneten?

Az egyik legnagyobb veszély a korai eszközhasználat mellett a digitális lábnyom, amit a gyerekek hagynak maguk mögött. A korlátlanul megosztott információ, adott esetben személyes adat, ami rossz kezekbe jutva nagy károkat okozhat. Ilyen lehet egy adathalászati incidens, például ha valamilyen belépésüket, jelszavukat osztják meg a gyerekek, így pedig visszaélhetnek bankkártyánkkal vagy más internetes fiókkal. Ide tartozik még a személyazonosság ellopása, amikor valaki az elérhető információk és anyagok alapján összeállít egy hamis személyazonosságú felhasználót, és elkezd rajta keresztül tevékenykedni, akár illegális ügyletekbe bonyolódni.

Az egyik legnagyobb internetes veszély, aminek ma ki vannak téve a gyerekek, az kétségkívül a cyberbullying, vagy internetes zaklatás. Az internetes zaklatás egy elég összetett fogalom és számos helyzetre alkalmazható. Lényege mégis az, amikor a digitális kommunikációt mások zaklatására, fenyegetésére vagy megfélemlítésére használják. Ide tartozhat egy másik személyről szóló negatív komment közzététele egy weboldalon, zavaró fényképek elküldése e-mailben, vagy fenyegető üzenetek küldése a közösségi oldalakon keresztül. Sajnos a zaklatás az internetes platformokon nagyon gyorsan tud terjedni és gyorsan nagy nyilvánosságot tud kapni és lehetetlen menekülni előle, letiltani, letöröltetni szintén nagyon nehéz feladat.

Hogyan tanítsuk biztonságtudatosságra a gyerekeket?

Mivel a mai szülő generációnak az élete még nem zajlott a kezdetektől az online térben, ezért nekik egészen más határaik vannak a magánszférájukban, kevesebb információt osztanak meg az interneten magukról. A mai gyerekek együtt nőnek fel az internettel, ezért a határok is teljesen máshol helyezkednek el. Számukra a kibertér egy ugyanolyan valós közeg, mint az élet többi színtere, mint az iskola és a család. Így amikor a gyerkőc megkapja első okos készülékét, a szülő felelőssége, hogy a használathoz biztonságos kereteket biztosítson és a biztonságtudatosság alapjait átadja számára.

Hogyan történhet ez, mik a lehetőségek? Erre mutatunk most 3+1 tippet!

1. Kommunikáció
Fogjunk neki és ne adjuk fel - bátran kérdezzünk a gyermektől, az együtt tanulás még nagyobb élmény! Már akkor nagyot fogunk nőni a gyermek szemében, ha tudjuk, hogy a TikTok-on éppen kik a legnépszerűbbek tikotokkerek, vagy épp milyen kihívások vannak, amikről érdemes elbeszélgetni a gyermekkel. Lehetőleg mi is legyünk fent ugyanazokon a platformokon, amiken a gyerekeink, sőt legyünk egymás követői is. Ennek ők nagyon nem fognak örülni, de ha diszkréten vagyunk jelen a gyermek digitális életében, akkor ezzel meg tudnak békélni. Ismerjük meg mi is ezeket a felületeket, mert ez a kommunikációt is nagyban meg fogja könnyíteni.

2. Engedélykérés
Ha fel szeretnénk tenni valamit az internetre, amin a gyermekünk is szerepel, kérjünk tőle engedélyt! Avassuk be, hova szeretnénk kitenni, kik fogják látni, hova juthat el, és ezek alapján bízzuk rá a döntést. Majd pedig tartsuk is azt tiszteletben és teljesítsük! Fontos azonban nekünk felnőttnek tisztában lenni azzal, hogy egy ilyen kérdésre azon gyerekek, akik nem ismerik a közösségi oldalakat és működésüket, nem fognak tudni tudatos, átgondolt és megalapozott választ adni! Figyelembe kell venni azt is, hogy a gyerek nem szívesen mond ellent a szüleinek, vegyük észre, ha a gyerek bizonytalan.

Itt nekünk felnőtteknek kell a lehető legmérsékletesebben gondolkodni és elkerülni az “oversharanting” jelenséget, a kényszeres megosztás rossz gyakorlatát!

3. Kommunikáció
Ha a gyerekünk azt látja rajtunk, hogy mi sem a telefonunkat nyomkodjuk minden szabad - és nem szabad - percünkben, könnyebben fogja megérteni, mi is a tétje a digitális térben töltött időnek.

+1 Technológiai megoldások

A cikkben kifejezetten nem a technológiai megoldásokra szerettük volna helyezni a hangsúlyt, hanem az emberi és kapcsolati tényezőkre. Megfeledkezni ugyanakkor így sem szabad róluk. Érdemes észben tartani, hogy a különböző szabályozó, felügyeleti appok csak akkor fognak hatékonyan segíteni, ha a fenti három alapfeltétel is megvalósul. Oktatás és tudatosságra nevelés nélkül ugyanis nem érthető teljesen a gyermek részéről, hogy mitől is akarjuk megvédeni, és a hitelességen is erős csorba esik, amitől pedig végképp keveset ér a segítő jószándékunk. Vegyük észre ha a gyerek azt gondolja, hogy a szülő ne szóljon ebbe bele, mert ő úgy gondolja, hogy jobban ért hozzá. Ez kemény dió, mert sokszor tényleg tájékozottabbak dolgokban, de a nagy képet, az összefüggéseket nem látják. Ilyenkor a szülőnek fel kell nőnie a gyereke tudásához, különben joggal fogja a gyerek megkérdőjelezni a szülői korlátokat és tiltás. Ehhez pedig idő és tanulás és próbálkozás kell.

A cikkünkben csak érintettünk pár fontos tényezőt és tanácsot a gyerekek kibertérből való visszaszerzéséhez. Érzékeltetni próbáltuk, mennyire összetett ez a téma, és mennyire összefügg velünk, felnőttekkel. Pontosan ezért megyünk bele mélyebben a szülőknek a témának szentelt külön tananyagban a Quadron e-learning tananyagai között. Az volt a célunk, hogy az elsajátított tudás által a szülők jobban belelássanak a gyerekek digitális világába. Ezáltal pedig képesek legyenek csökkenteni a gyermek - szülő közötti szakadékot és a stresszt, ami nagyon is kihathat akár a munkahelyi teljesítményre.

Ha céged és dolgozóid számára érdekesek lehetnek e-learning tananyagaink, érdeklődj az űrlapon keresztül!!