BLOG

Mi az a digitális lábnyom és milyen veszélyeket rejt a közösségi médiában?

A digitális lábnyom azon digitális adatok, információk összessége, amelyeket a különböző online és digitális tevékenységünk révén hagyunk magunk után életünk folyamán. Ez lehet egy elküldött email, egy Facebook-ra feltöltött fotó vagy a laptopunk MAC azonosítója, amit felismer és elraktároz egy szerver. Ebben a cikkben tippeket adunk arra vonatkozóan, hogyan legyünk jobban tudatában a digitális lábnyomunknak a közösségi médiában, és hogyan gyakoroljunk nagyobb ellenőrzést felette.

Mit takar a digitális lábnyom fogalma a közösségi médiában?

Kezdjük az alapokkal! A digitális lábnyom magában foglalja mindazt, amit a közösségi média platformokon, például a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a LinkedIn-en stb. teszünk és belőle a tevékenységünkre lehet következtetni. Fontos tisztázni, hogy a digitális lábnyom nem csak a személyes adatokról szól, mint például a név, e-mail cím, tartózkodási hely, telefonszám stb. Ide tartoznak a bejegyzések, a kommentek, az események, amelyeken részt veszünk.

Nem utolsósorban pedig magában foglalja a viselkedésünket is ezeken a közösségi oldalakon. Így szintén ide tartozik egy szemmel kevésbé jól látható dolog, a helyadatok - hiszen sok platform akkor is követi az útvonalunkat, amikor nem használjuk aktívan az alkalmazást. Ezen a példán keresztül is jól érzékeljük, hogy mára a technológiával sokkal jobban összefonódott az életünk, mint korábban. A közösségi média digitális lábnyomot hozott létre minden felhasználó számára. Fontos ezt megérteni, mert hatással lehet a karrierünkre, a hírnevünkre - egyszóval a jövőnkre.

Miért fontos tisztában lenni a digitális lábnyomoddal?

Ha van Facebook profilod, valószínűleg hallottál már a Cambridge Analytica botrányáról. Mindannyian tudjuk, hogy személyes adataink rendkívül értékesek a különböző cégek, intézmények, kormányok számára. Segítségükkel megismerhetnek minket, szokásainkat és preferenciáinkat. Ezeket az információkat felhasználhatják arra, hogy reklámokkal célozzanak meg minket, vagy befolyásolják, hogy mit vásároljunk, hogyan döntsünk.

Ha valaki olyasmit oszt meg magáról ezeken az oldalakon, amit később adott esetben megbán, akkor a magánélete is veszélybe kerülhet. A veszélyek kapcsán elég csak belegondolni, ha fényképeket teszünk közzé az Instagramon, azt felhasználhatják személyazonosság-lopásra, vagy felhasználhatják arra, hogy megtalálják a lakóhelyünket. Még a Facebookon közzétett bejegyzéseink is felhasználhatók arra, hogy valaki más profilját hozzák velük létre.

Olyan korban élünk, amikor a magánélet védelme és az adatvédelem egyre fontosabbá, a tudatosság és az önvédelem részévé válik - jogosan. Régebben az emberek könnyebben megosztották személyes adataikat másokkal - az elmúlt években azonban óvatosabbak lettünk a sok adatvédelmi botrány kapcsán.

Hogyan használd hatékonyan és biztonságosan a közösségi médiát?

Szívesen osztunk meg ártatlannak tűnő információkat barátaikkal és családtagjaikkal online, de vannak kockázatok, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Vannak módszerek, amelyekkel korlátozhatjuk az információk megosztását, és ezek közül néhányat meg is mutatunk.

Íme néhány módszer és alapelv a digitális lábnyom kezeléséhez!

- Válogassuk meg, hogy mit osztunk meg online. Csak olyan információkat ossz meg, amelyeket tényleg meg akarsz osztani. Ne tegyél közzé mindent a közösségi médiában arról, amit csinálsz vagy gondolsz a való életben!

- Legyél óvatos, amikor információkat osztasz meg magadról. Gondolj bele abba, hogy kevésbé jószándékú emberek a közösségi média profilok között keresgélve többet tudhatnak meg rólad, és a károdra használhatják fel az általad közzétett tartalmakat.

- Nyilvánvalónak tűnik a fentiek alapján, de ne tedd közzé a szenzitív, személyes adataidat!

- Tanulmányozd a közösségi média fiókjaid adatvédelmi beállításait! A legtöbb közösségi média oldalon már vannak beállítási és szűrési lehetőségek, amelyekkel szabályozhatjuk, kik számára és milyen mértékben látható a profilunk, ki jelölhet meg, ki kommentelhet a tartalmainkon, stb. Sőt, még javaslatokat is kaphatunk!

- Bizonyos időközönként keress rá a nevedre, és nézd meg, mit találsz magadról az egyes közösségi platformokon, keresőmotorokban! Főleg érdemes álláskeresés idején megtenni ezt, hiszen a jövőbeli munkáltatónk nagy eséllyel ugyanezt fogja tenni.

És ha már adatbiztonságról beszélünk, pár általános kibervédelmi jó tanács a közösségi médiához:

- Használj különböző jelszót minden egyes webhelyen. Ha minden közösségi média fiókhoz ugyanazt a jelszót használod, a hackerek könnyebben bejuthatnak a fiókjaidba és átvehetik az irányítást!

- Érdemes kijelentkezni a közösségi média fiókokból, amikor befejeztük a használatukat.

- Egy másik gyakori módja a magánélet védelmének a VPN használata. Leegyszerűsítve a VPN segítségével névtelenül férhetünk hozzá az internethez.

Útravalóként azt tudjuk elmondani, hogy mindig tudatában kell lennünk, hogy mi magunk mit csinálunk az interneten és annak milyen potenciális következményei lehetnek. Mivel életünk egyre nagyobb szelete zajlik az online térben, és az általunk generált adatok mennyisége exponenciálisan növekszik, minden eddiginél fontosabb, hogy saját digitális lábnyomunk felett is kontrollt gyakoroljunk - kivédve a visszaéléseket, támadásokat, vagy a hírnevünk veszélybe kerülését

Ezt a témát annyira fontosnak gondoljuk a vállalati kiberbiztonság területén, hogy külön tananyagot szenteltünk neki az e-learning leckéink között. Célunk, hogy a tananyag elvégzésével a kollégák tisztában legyenek azzal, milyen veszélyei lehetnek a közösségi oldalak használatának és hogyan tudják biztonságosabban használni ezeket. Ha érdekelnek céges csomagjaink, vedd fel velünk a kapcsolatot az űrlapon keresztül!