Blog » Blog » A Huawei új telefonja már üzenetet küldhet a műholdaknak is, a Google pedig a tisztább hangminőségre koncentrál

A Huawei új telefonja már üzenetet küldhet a műholdaknak is, a Google pedig a tisztább hangminőségre koncentrál

A Huawei bemutatta az új Mate okostelefon-szériájának az újdonságát, ami egy különleges és előnyös újítással rendelkezik. Ez pedig az, hogy szükség esetén az új Mate 50, valamint a Mate 50 Pro okostelefonok tudnak a műholdakkal kapcsolatot teremteni.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ezek a telefonok képesek arra, hogy rácsatlakozzanak a kínaiak BeiDou műholdhálózathoz. Ez a műholdrendszer pozíciómeghatározásra szolgál.

A changlian appon keresztül a telefon használója vészhelyzeti üzenetet küldhet a pozíciójáról a műholdnak. A kommunikáció azonban egyoldalú, mert üzenetfogadáshoz nincs meg a megfelelő hardver. Ez a lehetőség alapvetően az ázsiai területekre vonatkozik. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha a felhasználó épp olyan helyen jár, ahol nem megfelelő, vagy éppen nincs kiépítve a mobilhálózat, az üzenetküldés a műholdak segítségével mégis létrejöhet.

Az új Mate 50 széria mindegyik tagjának memória kapacitása 8 GB, illetve mindegyikük Snapdragon 8 Plus Gen 1 processzorral rendelkezik. Ez az azonos bennük. Azonban különbségek is vannak, mégpedig az, hogy a képernyőjük más.

A Mate 50-es készülék kijelzője 6.7 colos és 90 Hz-es OLED panelt építettek bele. A Mate 50 Pro képernyője alig nagyobb ennél, 6.74 colos, azonban 120 Hz a frissítése, ami már lényeges különbség, ami különösen akkor érezhető, ha játékprogramot vagy más, erőforrásigényes appot futtatunk rajta.

Szintén azonos bennük, hogy a hátlapon lévő kamera 50 megapixeles, amit kiegészít egy 13 megapixeles telefotó-lencsés szenzor. Az készülékek árában is meglehetősen nagy különbség van, ami főleg abból adódik, hogy jelentős eltérés van a készülékek háttértár kapacitásában.

Az új Mate 50-es széria legkisebb darabjának az ára, melynek háttértára 128 GB, 5000 jüan, ami kb. 300 ezer forintnak felel meg. A Pro változat, aminek háttértára már 512 GB, 7800 jüan, azaz nagyjából 460 ezer forint értékben vásárolható meg. A legdrágább és speciális változat, a Porsche tuningos kivitelért mélyen kell a zsebbe nyúlni, mert azért már 13000 jüant (761 ezer forintot) kérnek el.

A Google is töretlenül folytatja a fejlesztést

Annak ellenére, hogy a Google augusztusban megjelentette az Android 13 véglegesített változatát, nem állt le annak további fejlesztésével, és azt majd a negyedéves frissítéssel fogja rendelkezésre bocsátani. Jelentős újításokat tartalmaz.

Bár eddig sem lehetett panasz a telefonhívások hangminőségére az Android 13-nál, azonban a legközelebbi frissítéssel a Google tovább javít ezen. Az úgy nevezett „clear calling” lehetővé fogja tenni, hogy tisztábbak legyenek a hívások hangja.

Ezt pedig úgy fogják elérni, hogy a mesterséges intelligenciát hívják segítségül, és ezzel fogják kiszűrni a háttérzajt. Sőt, ezen túlmenően az átvitel közben kialakú zörejeket is csökkenteni fogják, így elérhetővé válik, hogy a beszélgetések hangja érthetőbbé váljon.

Ez az újítás még nem publikus, a Google még nem állt elő vele, azonban akinek van egy rendszerkompatibilis eszköze, az akár már most is bekapcsolhatja. Egy kicsit árnyalja a dolgot, hogy csak a hagyományos telefonbeszélgetések hangminőségén javít, a wifis hívásoknál nem lesz képes a zaj kiszűrésére.

További változtatások is lesznek, mint például az, hogy a rendszer mutatni fogja, hogy milyen fokú az akkumulátor elhasználtsága, valamint azt is, hogy milyenek a készülék garanciális feltételei. A garancia feltétele függ attól, hogy a vásárlás melyik országban történt.