Blog » Blog » Adatlopás és halálos áldozatok: veszélyes appok a mobilon

Adatlopás és halálos áldozatok: veszélyes appok a mobilon

Egyes appok az adatlopásra készülő fejlesztők, más alkalmazások a felhasználók miatt válnak veszélyessé a mobiltulajdonosok számára.

Nap mint nap különböző applikációkat használunk a mobilunkon, de érdemes észben tartani, hogy nem mindegyik biztonságos. A veszélyek ott rejtőzhetnek a sok ezer letöltést számláló alkalmazásokban, annak ellenére is, hogy kiberbiztonsági szakértők folyamatosan azon dolgoznak, hogy kiszűrjék ezeket.

Egyes applikációk attól válhatnak veszélyessé, hogy a felhasználók őrült ötleteket, úgynevezett kihívásokat népszerűsítenek a platform segítségével, ami más felhasználók halálához vezethet. Erről is szó lesz a cikk további részében, de előbb ejtsünk néhány szót azokról az appokról, amelyek bárki telefonján ott lehetnek, akár ebben a pillanatban is, és hozzáférhetnek a felhasználók bankszámláihoz.

Lezárt mobilról is ellophatják az adatokat

A Malwarebytes Labs szakemberei több olyan appra hívták fel a figyelmet, amely úgynevezett lappangó vírust tartalmaz. Ezekre jellemző, hogy nem azonnal, hanem a telepítés után pár nappal kezdik meg káros tevékenységüket. Az Android/Trojan.HiddenAds.BTGTHB nevű vírus adathalász webhelyeket keres fel a Chrome böngészőben, akár úgyis, hogy a mobil épp le van zárva.

A problémás appok mindegyike a Mobile Apps Group fejlesztői fiókhoz tartoznak:

  • Bluetooth Auto Connect
  • Bluetooth App Sender
  • Driver: Bluetooth, Wi-Fi, USB
  • Mobile transfer: smart switch

Szakértők szerint a legjobb módja a veszély elkerülésének, ha nem telepítünk fel a Google Play áruházból olyan applikációt, amelyek sok letöltést számlálnak, de kevés vélemény olvasható róluk. Szintén gyanúra adhat okot, ha a program kétes engedélyeket kér.

Végre jó hírt kaptak a Twitter ingyenes felhasználói

Ha már applikációkról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a világ egyik legismertebb alkalmazása a Twitter körüli újabb hírek mellett sem. Elon Musk még csak néhány hete vezeti a közösségi oldalt, de minden napra jut egy friss bejelentése, ami miatt címlapra kerül a milliárdos üzletember és a mikroblog.

Az új tulajdonos ezúttal négyszeresére emelné a Twitter Blue havi díját (20 dollárra) és a hitelességet jelző kék pipa is ugyanennyibe kerülhet a felhasználók számára. Jó hír azonban, hogy egy régóta várt lépést is tervez megtenni Musk: ingyenessé teheti minden felhasználó számára a tweetek szerkesztést a poszt közzétételét követő 30 percben.

Újabb halálos áldozatot követelt egy TikTok kihívás

Ahogy fentebb említettük, nem csak az alkalmazások, hanem a felhasználók is veszélyforrást jelenthetnek. A TikTok videómegosztón terjedő kockázatos kihívásokról gyakran esik szó, ezek között sajos vannak halálos kimenetelűek is.

A Kia Challenge egy viszonylag új közösségi médiatrend, amelyben a résztvevők egy mobiltöltő és egy USB-kábel segítségével kötnek el Kia személyautókat. A műveletről felvételt készítenek, amit aztán megosztanak a TikTokon.

Az Insider online magazin számolt be arról, hogy egy októberi napon a kihívásban részt vett közösen hat fiatal is. A társaság balesetet szenvedett egy forgalmas buffaloi főúton és négyen közülük életüket vesztették. A halálos áldozatok egyike egy 14 éves lány, aki néhány hónappal korábban adott életet gyermekének.