Blog » Blog » Autós tiltakozás

Autós tiltakozás

Manapság világszerte egyre többen tiltakoznak az 5G adótornyok felállítása ellen, pedig ezek az építmények extragyors internetszolgáltatást tesznek lehetővé a környéken. Mint ahogy azt a következő eset is tanúsítja, Angliában sem mindenki repes az örömtől, ha egy ilyen torony épül a lakóhelye közelébe.

Ez a történet azonban kicsit másabb, mint amelyek az 5G tornyok kapcsán általában napvilágot látnak.

Leparkolt a kocsijával a tervezett torony elé egy nő

Jodie Whitworht a demonstráció egy egészen különös formáját választotta annak érdekében, hogy megakadályozza egy 5G torony építési munkálatainak elindítását. A nő már többször szerepelt a helyi hírekben, mint a projekt egyik jelentős ellenzője. A fáradtságos munkája ellenére úgy tűnik, Southampton vezetőinek hamarosan sikerül keresztülvinni a tervezetet, így lassan minden akadály elhárul a torony megvalósítása elől.

A lakosok, Jodiet beleértve a gyalogos közlekedés ellehetetlenítését jelölték meg legfőbb indokként. A T-Mobile torony ugyanis foglalná a járdát, így a járókelők kerülni kényszerülnének. A közlekedésben korlátozottaknak pedig különösen nehéz helyzettel kellene szembenézniük, ha az adott szakaszon szeretnének átjutni. Leendő és gyakorlott anyukák is tiltakozásukat fejezték ki, hiszen ezen a járdán nem egy babakocsis család szokott megfordulni.

A T-Mobile tulajdonosai jelenleg még nem rendelkeznek biztos engedéllyel a torony megépítéséhez, de próbaásásokat már végezhetnek. Ezek a munkálatok azt a célt szolgálják, hogy a vállat fel tudja mérni a leendő építmény stabilitását. A tevékenységet látva a lakosság riadtan fordult a város vezetőihez, sokan azt hitték, a tervezet máris zöldutat kapott.

Jodie Whitworth azonban más utat alternatívát választott és kétségbeesésében az autójába pattanva felállt a járművel a járdára. Ezzel az akciójával megakadályozta a cég munkatársait a feladatuk elvégzésében. A félreértések tisztázása után a nő önszántából elhagyta a helyszínt.

Az önkormányzat rövidesen megerősítette, hogy a T-Mobile torony építését jelenleg még nem engedélyezték, csak próbamunkálatok zajlanak a helyszínen, amelyhez a lakosság megértését kérik. Whitworth a saját bevallása szerint már nem bízik az önkormányzat embereiben és attól tart, hogy a településen élők akarata ellenére fognak döntést hozni az ügyben. Jodiet egyébként a helyiek a látványos tiltakozása után hősként kezdték tisztelni, ami nagy erőt adott neki a folytatáshoz.

Magyar ellenszenv az 5G tornyokkal kapcsolatban

Hazánkban sem mindenki boldog, ha a lakóhelye közvetlen szomszédságában 5G torony felállításáról döntenek. Az emberek ugyanis tartanak az elektromágneses sugárzás egészségre gyakorolt negatív hatásaitól. A lakosság megnyugtatása érdekében a Hírközlési Hatóság és a Népegészségügyi Központ munkatársai a Sugárvédelmi Szövetséggel egyetemben rendszeresen végeznek vizsgálatokat. Az eredményeket legutóbb egy konferencia keretein belül tárták a nyilvánosság elé.

A rendezvényen jelezték, hogy számottevő 5G adatforgalom még nem érzékelhető Magyarországon. Ennek ellenére a Hírközlési Hatósághoz rendszerint futnak be olyan országrészekről, településekről is 5G-vel kapcsolatos panaszok, ahol ez a technológia még nem működik.