Blog » Blog » Meglepő alkalmazást fejlesztettek ki a mesterséges intelligencia révén

Meglepő alkalmazást fejlesztettek ki a mesterséges intelligencia révén

Ismét célkeresztben a TikTok, lazít a Twitter-szabályokon Elon Musk, almás pofont kapott a szerencsejáték biznisz és az AI segítheti az ügyfélszolgálatokat.

A Földön minden nyolcadik, azaz legalább egymilliárd ember használja a TikTok-ot. A közösségi videómegosztóról már évekkel ezelőtt felmerült, hogy a kínai kormány lehallgatásra használhatja. Ezúttal a Forbes magazin írt arról, hogy a közösségi felület mögött álló ByteDance amerikai felhasználókat figyelhetett meg a platformon keresztül.

A pekingi székhelyű cég vezetése elismerte, hogy a releváns hirdetési célzások miatt valóban hozzáfér az alkalmazás bizonyos helyadatokhoz az IP-címen keresztül, de tagadták a vádat, miszerint megfigyelés céljából gyűjtötték volna azokat. “Soha nem használtuk a közösségi oldalt arra, hogy az amerikai kormány tagjait, aktivistákat, közéleti személyiségeket vagy újságírókat figyeljünk meg általa” – közölte a TikTok egy vállalati Twitter-fiókon keresztül.

Lazít a Twitter-szabályokon Elon Musk

Ha már szóba kerülhetett a Twitter, ne menjünk el amellett, hogy a közösségi mikroblog felsővezetésének jelentős részétől vált meg az új tulajdonos, Elon Musk. A témával foglalkozó hírek egyenesen tisztogatásnak nevezték a döntést, amely hátterében bizonyára a közösségi platform jövőjét illető nézetkülönbségek játszották a főszerepet.

A milliárdos üzletember ugyanis lazítani szeretne a Twitter moderálási szabályain és engedni fog a tartós kitiltásokból. Azaz amnesztiát hirdethet azon felhasználók számára, akiket korábban kizárt köreiből a Twitter, mert vétettek a felhasználói szabályok ellen.

Almás pofon a szerencsejáték biznisznek

Nem csak a Twitter használói, hanem minden iPhone tulajdonos felfigyelhetett arra, hogy az Apple növelte a reklámfelületet az App Store alkalmazásboltjában. A cég nagyobb bevételt remélt a hirdetésekből, de közben szembetalálta magát a népharaggal.

Az App Store-ban megnövelt reklám helyekre ugyanis lecsaptak a szerencsejáték hirdetők is, ami komoly felháborodást keltett. A kritikusok szerint ezek a promóciók rávehetik az arra érzékeny felhasználókat a különböző szerencsejátékok kipróbálására, ami függőséget okozhat. Az Apple felmérte a helyzetet és meghozta a döntést: ideiglenesen leállította a szerencsejátékokhoz kapcsolódó reklámokat az App Store-ban.

Mesterséges intelligencia az ügyfélszolgálaton

Az appok sok esetben képesek helyettesíteni az élőbeszédet, sokan szívesebben csetelnek vagy üzennek, minthogy telefonáljanak. Ám néha muszáj ezt is megtenni és ismerős lehet az érzés, amikor egy ügyfélszolgálatot hívva, hosszú várakozást követően a telefonvonal végén végre megszólal egy emberi hang. Ekkora már sokan idegesek és még frusztráltabbak lesznek, ha nem értik az ügyintéző beszédét. Ez a világ más részein, az angol nyelvű kommunikáció során különösen nagy problémát okozhat.

Így járt a Sanas szoftvercég társalapítója is, aki 2003-ban egy bangalore-i telefonközpontban dolgozott, és indiai akcentusa miatt súlyos diszkriminációval szembesült. Sharath Keshava Narayana negatív tapasztalatai alapján a startup cég olyan valós idejű fordítót fejlesztett, amely képes megváltoztatni a telefonközpontos akcentusát – írja a The Guardian. Ezáltal a világ bármely pontján dolgozó, egyedi ejtésmódot használó call centeres a fehér amerikaiak hangján szólalhat meg.