Blog » Blog » Mi a különbség a különféle káros szoftverek között?

Mi a különbség a különféle káros szoftverek között?

Az angolul malware, azaz malicious software kifejezés magyarul rosszindulatú, kártékony szoftvert jelent, ami számunkra nem kívánt tevékenységet végez. Ide tartozik minden olyan szoftver, amely károkozásra képes.

Ezek lehetnek vírusok, zsarolóvírusok, férgek, trójai falovak, egyéb kártevők, kémprogramok, agresszív reklámprogramok, azaz ide tartozik minden olyan biztonsági szoftver, amelyet nem mi engedélyeztünk, a tudtunk nélkül garázdálkodik rendszerünkben.

Ezek megakadályozzák a számítógép normális működését, és víruskereső programokkal védekezhetünk ellenük.

Fenyegetettség

Sajnos a számítógép használata közben, amint fellépünk a világhálóra, már veszélyben vagyunk. Ezért mindenképp fontos a hatékony vírusirtók és az erős, rendszeresen cserélt jelszavak használata.

Az internet használata közben mindenkit fenyeget az a veszély, hogy belefut egy kártékony szoftverbe, ezért a nethasználat körültekintést igényel. Ma már a fiataloktól kezdve az egészen idősekig mindenki a világhálón lóg.

Amíg a fiatalok szintre rutinszerűen használják, az időseknek ezt meg kell tanulni, és ebben az ifjabb generációnak nagy szerepe van. Magyarázzák el nagyszüleiknek, dédszüleiknek a biztonságos internet használatot, mert az idősebb korosztály már nem tudja felmérni, milyen kockázatokkan néz szembe a digitális világban.

A kártékony szoftver felismerése a laikusok számára nehéz, ezért kell biztonsági megoldásokra támaszkodni. Bár a paletta szinte végtelen, van néhány olyan kártékony szoftvertípus, melyekkel gyakrabban találkozni:

Számítógépes vírus

A vírus egy viszonylag kis méretű kártevő program, arra törekszik, hogy a saját másolatait juttassa be más végrehajtó programokba. Egyik gépről terjed a másikra, és közben zavarja a működést. Adatokat törölhet, de rátelepedhet a levelezésünkre, nevünkben e-mail-eket küldözgethet, melynek melléklete tartalmazza a kártékony fájlt.

Fontos, hogy soha ne nyissunk meg olyan üzenetet, melynek feladóját nem ismerjük. A melléklet lehet például valamilyen vicces képeslap, üdvözlőkártya stb. De kaphatunk vírust akkor is, ha valami minket érdeklő dolgot töltünk le az Internetről egy ismeretlen oldalról.

Féreg

A féreg a vírushoz hasonló, önsokszorosításra képes program, egy számítógépes kód, mely a felhasználó beavatkozása nélkül terjed. Önállóan működik, nincs szüksége más végrehajtó programhoz. Gyakran a számítógépes hálózaton keresztül terjed.

Egyik jellemzője, hogy olyan e-maileket küld, melyben szerepel a „From” szócska, ezáltal azt sugallva, hogy általunk ismert személy küldte a levelet. A férgek nem minden esetben okoznak gondot a gépünkön, de a teljesítményét biztos, hogy lerontják.

Trójai faló

A trójai faló nem véletlenül kapta a nevét. Ez a program mindig valami mást csinál, mint aminek látszik. Esetleg érdekes, látszólag hasznos is a tevékenysége, de utat adhat egyéb káros programoknak.

A faló önmagában ártalmatlannak néz ki, ezért is tud átjutni a víruskeresőkön. Szaporodásra képtelen, de bosszúságot okoz, adatokat lophat, módosíthat, törölhet. Emellett felülírhatja a merevlemezt, de jelszavainkat is ellophatja, illetve a hackereknek lehetőséget ad arra, hogy átvegye az irányítást a gépünk felett.

Kémprogram

A kémprogram egy olyan nyomkövető program, melynek telepítését nem mi végeztük, arról nem is tudunk. Sajnos megismeri a netezési szokásainkat, jelszavainkat és azt átadhatja az illetéktelenek számára. Az ilyen program különösen céges gépen veszélyes, ahol a segítségével akár az ügyfelek adataihoz is hozzáférhetnek a bűnözők.