Blog » Blog » Új funkciót vezet be a Google, Amerika betiltaná a TikTok-ot

Új funkciót vezet be a Google, Amerika betiltaná a TikTok-ot

Az amerikai Kongresszus két republikánus tagja a tengerentúlon is népszerű TikTok közösségi oldal betiltását kezdeményezte. A politikusok nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szeretnék elérni, hogy tiltott legyen a platform használata az Egyesült Államok minden államában.

A TikTok és még néhány egyéb közösségi alkalmazás a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt áll, jelentette ki Marco Rubio szenátor és Mike Gallagher republikánus politikus a Washington Postban megjelent nyilatkozatában.

Egy nemrég napvilágot látott jelentés szerint a TikTok anyavállalata, a ByteDance és a kínai állampárt propagandaszervezetei között komoly átfedések vannak. Rubio és Gallagher azzal érvel, hogy szerintük a Kínai Kommunista Párt eszközként használja a közösségi média alkalmazást és saját narratíváját népszerűsíti a platformon keresztül. A két politikus szerint ez a tény erőteljes nemzetbiztonsági fenyegetettséget jelent Amerika számára.

Régóta célkeresztben van a TikTok

Nem először emelik fel a hangjukat a politikai döntéshozók a TikTok ellen. Korábbi viták kapcsán a Joe Biden amerikai elnök által vezetett kormányzat már indított egy felülvizsgálatot. Ennek kiindulópontja a közösségi felület adatvédelmi gyakorlatának nemzetbiztonsági ellenőrzése. A teljes betiltás mellett érvelő politikusok azonban nem bíznak a revízió eredményességében, ezért komolyabb szankciókat sürgetnek.

A republikánus politikusoknak két lehetőségük van a TikTok betiltását kezdeményező jogszabályi előterjesztésre. Ha még idén szeretnék elfogadtatni, akkor benyújthatják a tervezetet az átfogó védelmi-felhatalmazási törvény részeként. Egy másik lehetőség, hogy a jövő évtől republikánus többségben lévő Képviselőházon keresztül indítványozzák a videómegosztó felület betiltását.

A Google új funkcióval reagál a megváltozott keresési trendekre

Miközben a TikTok vitatott formában kezeli a személyes adatok biztonságát, így a jövője kezd bizonytalanná válni az Egyesült Államokban, a Google mindent megtesz azért, hogy a felhasználók több információt kapjanak arról, ami a leginkább érdekli őket.

Az elmúlt hónapokban a keresési szokások alapján kirajzolódott egy séma, amely szerint az európai felhasználók egy része meglepően sokszor fordul a Google oldalához tanácsért, ha energiaügyekről van szó.

Belgiumban több mint 5000 százalékkal emelkedett azon keresések száma, amely a “hogyan spóroljunk a gázon” témakör körül forgott. Németországban rohamosan emelkedik az energiatakarékossággal kapcsolatos keresések száma és az Egyesült Királyságban is nagy az érdeklődés az egekbe szökő energiaárakkal kapcsolatban.

A Google szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy szükség van egy új funkció bevezetésére a keresőben. Ennek lényege, hogy amikor olyan lekérdezést indítanak a felhasználók, mint az “európai energiaválság” vagy az “energiaár”, akkor nem csak releváns információk jelennek meg a találati listában, hanem egyéb hasznos tudnivalók is. Például az, hogy milyen pénzügyi támogatást vehetünk igénybe, illetve hogyan spórolhatunk az energiafelhasználáson.

Az új funkció 29 európai országban és 22 nyelven lesz elérhető.