Blog » Uncategorized » Ami egyszer felkerült az internetre az örökre ott is marad?

Ami egyszer felkerült az internetre az örökre ott is marad?

Régóta figyelmeztetnek minket a közösségi média veszélyeivel foglalkozó szakemberek arra, hogy a netre történő tartalomfeltöltéseket alaposan át kell gondolnunk. Nem mindegy, hogy kiről, milyen formában és hol osztunk meg képeket, információkat. Népszerű 21. századi mondás, hogy ami egyszer a netre felkerül az ott is marad.

De van-e ennek valóság alapja és ha igen, mit tehetünk, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket?

Valóban törlés-e a törlés?

A közösségi médiát használók nagy része úgy vélekedik, hogy az általuk feltöltött tartalmakat bármikor módosítani, illetve törölni tudják. Erre a legtöbb felület ténylegesen lehetőséget kínál a tagok számára, a Twitter ex biztonsági vezetője azonban nemrég egy fontos tényezőre hívta fel ezzel kapcsolatban a figyelmet.

Peter Zatko szerint technikai akadályai lehetnek annak, hogy a megszűnt fiókok valóban törlésre is kerüljenek. A felületek elveszíthetik az információk nyomát és a törlési folyamat befejezéséről szintén nincsen elegendő tájékoztatás. Sandra Matz egy azon kutatók közül, akik a közösségi médiával foglalkoznak és Zatkohoz hasonlóan úgy vélik, kizárt, hogy a megszüntetési kérelemmel minden adatot, illetve előzményt törölni tudjanak a platformokról. Miért olyan aggasztó mindez?

A probléma új megvilágításba helyezi az USA-ban nem rég elfogadott abortusz törvényeket. A döntés értelmében ugyanis legálisan lehet felhasználni a különféle gps adatokat, személyes üzeneteket és keresési eredményeket azon hölgyek ellen, akik abortuszt végző helyek után kutattak a neten. Ennek kivitelezéséről már volt is példa Amerikában, amikor egy fiatal lányt büntettek meg azért, mert illegális abortuszon vett részt. A nála található telefon és egyéb informatikai eszközök netes előzményeit a hatóságok bizonyítékként kezelték.

Ravi Sen kiberbiztonsági szakértő egy másik problémára is felhívta a figyelmet. Sen úgy gondolja, reális esély van arra, hogy a bűnözők hozzáértő csoportja képes lehet a korábban törölt adatok helyreállítására. Ha szeretnénk ezt elkerülni, kizárólag olyan alkalmazásokat ajánlott használni, amely folyamatos titkosítást kínál.

Milyen egyéb veszélyei lehetnek még az internetnek?

Napjainkban sokan használják az internetet az ismerkedésre és a párkeresésre. Az óvatosság itt sem árt, sok bűnöző ugyanis kifejezetten a társkereső oldalakat használja új áldozatok felkutatására. Ezek az emberek szimpátiát igyekeznek kialakítani a kiszemelt egyénekkel, mégpedig azzal a határozott céllal, hogy személyes adatokat szedhessenek ki belőlük. Mindenkivel, aki hasonló információkat szeretne megtudni tőlünk, elővigyázatosnak kell lennünk. Banki adatokat semmi esetre se szolgáltassunk ki idegenek számára.

Bánjunk óvatosan a gyerekeinkről és más családtagjainkról feltöltött tartalmakkal is! Az interneten általunk megosztott tartalmakkal illetéktelenek könnyedén visszaélhetnek. Ha egy fényképen rajtunk kívül mások is szerepelnek, mindig kérjünk engedélyt tőlük és csak a hozzájárulásuk után töltsük fel a képet a netre.