Blog » Blog » Az Apple javában fejleszt, a Facebook viszont kellemetlen hírt közölt

Az Apple javában fejleszt, a Facebook viszont kellemetlen hírt közölt

A valóságos környezet és a virtuálisan megalkotott elemek összekapcsolása még gyerekcipőben jár. Ezt bizonyítja, hogy az olyan óriás cégek is, mint az Apple, csak mostanában kezdték bevonni a fejlesztésekbe az erre alkalmas felszereléseket. Ha a DigiTimes értesülései nem csalnak, akkor az amerikai nagyvállalat 2023 tavaszán piacra dobja az első kiterjesztett valóság eszközét.

Az Apple szűkszavú az ügyben

Az XR (extended reality = kiterjesztett valóság) headsetből a 700-800 ezer darabot tervez áruba bocsátani az Apple, az eszköz fő beszállítója pedig várhatóan a kínai bérgyártó, a Pegatron lesz. Ez a mennyiség igen csekély ahhoz képest, amelyről a korábbi pletykák szóltak (2,5 millió darab), de nem lehet kétségünk afelől, hogy ha a kereslet megkívánja, növelni fogják a legyártott mennyiséget.

Az előzetes várakozások szerint az Apple egy nagyszabású eseményen fogja bemutatni az új eszközt, valamikor 2023 áprilisában. Ám félő, hogy a beszállítókat érzékenyen fogja érinteni, hogy az eredeti tervnél jóval kevesebb példánnyal, ezzel együtt kisebb nyereséggel kell számolniuk. Ennek ellenére szinte biztosan el fogják végezni a munkát, beleértve a Pegatront is, ugyanis így előnyben lesznek a versenytársakkal szemben, ha az Apple úgy dönt, hosszabb távon is megveti a lábát a kiterjesztett valóság piacán.

Sokak fejében megfordulhatott, vajon milyen lesz használni ezt az innovatív eszközt, és milyen nevet ad majd az almás gyártó az egyelőre még csak egyszerűen XR headsetnek hívott terméknek. Annyi biztos, hogy az Apple nemrég levédette a Reality One kifejezést, de ennél többet nem árultak el.

Kisvárosnyi dolgozójától válik meg a Facebook

Míg az Apple új utakat fedez fel és a jövőt tervezgeti, addig Mark Zuckerbergnek kellemetlen hírt kellett megosztania az alkalmazottakkal: a Meta (azaz a Facebook) 11 ezer ember elbocsátásáról döntött.

A cégalapító nyilatkozata szerint a tömeges leépítés okai között szerepelnek a hibás befektetői döntések, a gyenge reklámpiac és a makrogazdasági visszaesés. Emellett tévedésnek bizonyultak azok a jövendölések is, amelyek az online világ fellendülését vetítették előre a koronavírus-járvány utáni időszakban.

Az elbocsátott alkalmazottak az Egyesült Államokban végkielégítést, fizetett szabadságot, a következő hat hónapra érvényes egészségbiztosítást és szakmai segítséget kapnak karrierjük folytatásához. A világ más országaiban dolgozók esetében is hasonlóak a feltételek, de a különböző régiókban a helyi munkaügyi törvények szerint igyekeznek majd eljárni.

A Meta vezetője nyílt levelében beismerte, hogy a céget gazdaságilag hatékonyabbá kell tenni. Ehhez átrendezik majd az erőforrásokat, csökkentik a költségvetést, a juttatásokat és az ingatlanok területét, ugyanakkor priorizálni fognak bizonyos szegmenseket. Ezek közül az egyik a mesterséges intelligenciára épülő felfedező-motor fejlesztése.

A metaverzum vitorláiba tehát még most sem kapott bele a szél, de a tervek szerint tartják az irányt. Annak ellenére is, hogy sokan úgy vélik, ennek az erőltetett koncepciónak a rovására írható mindaz, ami most a Meta körül zajlik, beleértve a tömeges elbocsátást is.