Blog » Blog » Elérhetetlenné válhat a Facebook

Elérhetetlenné válhat a Facebook

A Meta-nak már egész kevés ideje maradt ahhoz, hogy működésén változtasson annak érdekében, hogy Európában a Facebook, Instagram és WhatsApp használók továbbra is használhassák az oldalakat.

Ha ezt nem teszi, akkor nyár végére előállhat az a helyzet, hogy a nevezett oldalakról az adatok nem kerülnek továbbításra az USA-ban lévő szerverekre. Ennek az az oka, hogy ezeknek a közösségi oldalaknak a működtetését a Meta biztosítja, és jelenleg illegálisan továbbítja az európai kliensek adatait az Egyesült Államokba.

Az utolsó kapu is bezáródik

Az ír adatvédelmi hatóság, a DPC úgy nyilatkozott, hogy ők sem fogják engedélyezni a továbbiakban a Meta-nak, hogy az európai ügyfelek adatai továbbításra kerüljenek az USA szervereire. Ezzel a Meta kimerítette minden lehetőségét, hogy az adatok átjussanak, hiszen az európai országok ezt már évek óta nem engedélyezték.

A korábbi években még létezett az úgy nevezett Privacy Shield megállapodás, mely megengedte az adatforgalmat a két világrész között. Az egyezmény azonban 2020-ban érvényét vesztette, mert ezt az Európai Bizottság semmissé tette.

Az indokolásban az szerepelt, hogy az EB aggályosnak ítélte meg az adatátvitelt a tengeren túli szerverekre, attól tartva, hogy az Egyesült Államok kormányzata megfigyelést végez. Fentiek értelmében ettől az időponttól kezdve jogalap nélkülivé vált az adattovábbítás az EU országaiból az USA felé.

2020. és 2022. között azonban továbbra is működött az adatok átvitele. Erre azért volt lehetőség, mert a Meta álláspontja szerint az általános szerződési feltételekben volt egy felhatalmazás, mely szerint Írországon keresztül változatlan formában meg volt a lehetőség az adatküldésre.

Úgy tűnik, hogy ennek most vége, ez az utolsó lehetőség is elúszni látszik, hiszen az ír DPC már 2022. év elején közölte a Meta-val, hogy Írország is azt az álláspontot képviseli, mely szerint az a jogalap, amelyre a Meta hivatkozik, nem teremti meg annak jogi lehetőségét, hogy a Meta a továbbiakban is a Facebook, az Instagram, a WhatsApp ügyfeleinek adatait továbbítsa az ország határain kívülre. Ha mégis megteszi, akkor illegálisan jár el.

A DPC a bejelentést követően 17 millió eurós büntetést rótt ki a Meta-ra, és annak megfizetését is előírta, ezzel párhuzamosan arra is felszólította, hogy a jogellenes gyakorlatot szüntesse meg.

Jogorvoslat – a Meta kivonulása

A Meta élni kívánt fellebbezési jogával, de mára már minden lehetőséget kimerített, és a továbbiakban nem tud jogorvoslattal élni a döntés ellen.

A Meta már az idei év elején jelezte kliensei felé, hogy amennyiben az adatcsere a továbbiakban nem lesz megoldható az Európai Uniós országok és az Egyesült államok között, akkor gyakorlatilag jó pár szolgáltatást nem fog tudni tovább működtetni az európai piacon, így például a Facebookot és az Instagramot.

Aztán ezt a közleményt visszavonták, hogy még sem fogják lehúzni a rolót, mert keresik a megoldást. Viszont az ír döntés miatt mégis az a helyzet, hogy az adatforgalom illegális, ami egyenlő lehet az elérhetetlenséggel.

Ez a helyzet nemcsak a Meta problémája, más cégek is ebbe a lehetetlen helyzetbe kerültek. Mivel már alig van egy hónap, és az írek döntése életbe lép, a Meta új megállapodás kidolgozását kezdte meg az adatcserére vonatkozóan az EU és az USA között. Az idő rövidsége miatt kicsi az esély, hogy ez létrejöhet egy hónapon belül.