Blog » Blog » Hackertámadás Bulgáriában és feltört közösségi oldalak

Hackertámadás Bulgáriában és feltört közösségi oldalak

Néhány napja összehangolt kibertámadás ért több kormányzati weboldalt Bulgáriában, jelentette be a bolgár elnök. A műveleteket kivétel nélkül Oroszország területéről indították. A bolgár nyomozóhatóság gyorsan reagálva, vizsgálatokat kezdeményezett az ügy hátterének felderítésére.

A támadás során a weboldalakon lassulást, vagy teljes leállást tapasztalhattak a látogatók. Az adatokhoz azonban nem fértek hozzá a hackerek, így azok nem kerülhetnek nyilvánosságra. A hackertámadások kivédésével foglalkozó helyi szervek hamar reagáltak az esetekre.

A bolgár főügyész álláspontja szerint a történteket az állam ellen elkövetett támadásként kell kezelni és az elkövetőket minél hamarabb felelősségre kell vonni.  A következmények nem maradhatnak el. Bulgária egyébként részt vesz az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségekben és rengeteg menekültek fogad a háború sújtotta országból.

Jelentősen megnőtt a közösségi fiókok feltörésének száma

A közösségi oldalak mindig is ki voltak téve a hackerek támadásainak. Az utóbbi időben viszont 1000%-os növekedés volt tapasztalható az adatlopásos akcióknak köszönhetően. A támadásokat figyelő szervezetek rendszerint készítenek kimutatásokat, statisztikákat ezen a területen.

Így derült fény arra, hogy az elmúlt 12 hónapban sokkal több fiók esett áldozatául a csalásoknak, mint korábban. A hackerek legtöbbször az Insta fiókokat célozták meg, de a Facebook felhasználók sem voltak biztonságban. Az esetek 25%-a Facebook fiókok ellen irányult.

Az áldozatok több, mint fele egyáltalán nem tudta visszaszerezni a jogosultságot az oldalaihoz. A nagyobb probléma viszont az, hogy kétharmaduk még egy jól kitervelt személyazonosság lopásban is érintett volt. Az ismeretlen tettesek az áldozataiknak kiadva magukat töltöttek fel új tartalmakat a lopott fiókokra.

A magánszemélyek mellett olykor üzleti oldalak is rossz kezekbe kerültek, nem egyszer jelentős bevételkiesést okozva az adott vállalkozásnak. A lopások és csalások tehát nem csak érzelmi, hanem anyagi jellegű traumákat is előidézhettek.

Hogyan működik a csalás?

Az egyik neves, kibervédelemmel foglalkozó központ igazgatója, Matt Polak szerint a legtöbb áldozat egy ilyen ügyben kizárólag a saját fiókjával foglalkozik, nem gondolva arra, hogy a rokonai és közelebbi családtagjai is veszélyben lehetnek. Hogyan lehetséges mindez?

A hackerek olyan linkeket oszthatnak meg a feltört fiókon keresztül, amelyek képesek az ismeretségi körben is támadásokat okozni. A link megnyitásával egy új adathalászat keretein belül más fiókok adataihoz is hozzáférhetnek. Ha egy ismerősünk nem szokott ismeretlen eredetű linkeket megosztani, mindig gyanakodnunk kell. Olykor egy-egy figyelemfelkeltő szöveg is társul a linkek mellé, hogy még csalogatóbb legyen a kattintás.

Manapság népszerű csalási forma még, amikor a hackerek egy-egy nagyobb vállalkozás Facebook oldalának adják ki magukat és nyereményjátékok formájában próbálják az áldozataiktól kicsikarni az adataikat.