Blog » Blog » Hogyan válasszunk erős jelszót?

Hogyan válasszunk erős jelszót?

2013 óta május első csütörtökén ünnepeljük a jelszó világnapját azzal a nem titkolt céllal, hogy mindenki sokkal jobban figyeljen oda a jelszóhasználatra. Sajnos a felhasználók jelentős része ezt csak egy szükséges rossznak tekinti, nem helyez rá megfelelő hangsúlyt. Pedig ezzel az egyszerűnek tűnő dologgal sokat tudunk tenni adataink védelme érdekében.

Az interneten ma már mindenki a hackerek célpontja lehet, nem kell ahhoz ismertnek lenni. Az alábbi dolgok következetes betartásával sokat tehetünk azellen, hogy fiókjainkat ismeretlenek feltörjék.

Rendszeres jelszócsere

Hiába találunk ki egy nagyon jó és erős jelszót, bármennyire is idegesítő ez, rendszeresen cserélnünk kell. Bizonyos alkalmazások figyelmeztetést is küldenek, hogy el ne felejtsük.

Aki a munkahelyén számítógépen dolgozik, az pontosan tudja, hogy megadott időközönként kötelező a jelszócsere. Sőt, szinte ahány alkalmazás, annyi féle védelem szükséges. Miért lenne ez otthon másként? Hiszen az otthoni adatainkat is védeni kell, ha azokhoz illetéktelenek hozzáférnek, az nekünk fog fájni – és nem is kicsit.

Megfelelő jelszó kiválasztása és használata

Az igazán erős jelszó legalább az alábbi feltételeknek kell, hogy megfeleljen:

  • álljon legalább 8 karakterből
  • legyenek benne számok
  • legyenek benne kis betűk, nagy betűk
  • tartalmazzon szimbólumot
  • ne legyen benne ismétlődés
  • értelmes szó, egyéb azonosító ne legyen benne
  • ne használjunk ékezetes betűt, például: á, é, í, ö stb.
  • rendszeresen cseréljük le

És ha megalkottunk végre egy jó kis halandzsát, azt meg is kell tudnunk jegyezni. Azonban erre van egy jó kis trükk. Találjunk ki egy olyan, számunkra sokat jelentő mondatot, amire könnyen vissza tudunk emlékezni, vagy kedves versünk egy-két sorát használjuk fel.

A mondat első betűiből építsük fel jelszavunkat, például: „Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,”, és tegyük a végére a kedvenc számunkat, például a 73-at. Ezt fogjuk kapni: Mnyavakv,73.

Meglepően sokan vannak, akik egyáltalán nem veszik a fáradtságot, hogy erős jelszót használjanak, hanem megelégednek a teljesen egyszerűvel, mint például az 123456, vagy a „qwerty” és társai. Az ilyen jellegű kombinációk gyakorlatilag semmilyen védelmet nem adnak.

Az erős jelszót más módszerrel is megalkothatjuk, ebben lehet segítségünkre az úgy nevezett jelszógenerátor. Elegendő megadni a karakterszámot, a program máris kidob egy erős jelszót.

Semmiképp ne használjunk olyan jelszót, ami valamelyik családtagunk, kutyánk, macskánk neve, beceneve, illetve olyan, ami könnyen kitalálható valamelyik közösségi oldalon lévő profilunk alapján.

Kétlépcsős azonosítás

Az online fiókunkba való belépést kell elsődlegesen védeni, hiszen itt kerülünk be először a rendszerbe. Sajnos a jelszavakhoz a hozzáértő hackerek könnyen hozzáférnek, ezért jó megoldás, ha a kétlépcsős azonosítást használjuk.

Ennek az a lényege, hogy a jelszó megadása után a rendszer azt kéri, hogy üssük be a telefonunkra küldött kódot. Ez egy nagyon gyors, és jó, biztonságos védelem.

Mindig tartsuk szem előtt azt a fontos szabályt, hogyha a fiókunk biztonságáról, annak védelméről van szó, akkor soha nem a kényelem a fontos!