Blog » Blog » Itt az Internet Explorer vége

Itt az Internet Explorer vége

Adataink biztonsága érdekében kizárólag megbízható, megfelelő védelemmel ellátott böngészőt érdemes letölteni és használni. Az Internet Explorer ma már nem tartozik ezek közé, pedig 1995-től kezdve volt a Microsoft Windows operációs rendszer része. Akkoriban ez volt az összes böngésző között a legelterjedtebb, aminek idén június 15-én intettünk búcsút örökre.

Az Internet Explorer

Az IE 1995-ben indult világhódító útjára, kezdetben Microsoft Internet Explorer, majd 2006. évtől Windows Internet Explorer néven. Ez a kereső kezdetekben a Windows 95 operációs rendszerkiegészítője volt.

Egy időben ez volt a legelterjedtebb böngésző, amit világszerte használtak, világpiaci részesedése 2013-ban majdnem 60 százalékos volt, 2003. évben a felhasználási aránya elérte a 95 százalékot. Érdekes, hogy ez a program nemcsak Windows verzión belül működött, hanem más felületen is, mint például a Mac, UNIX, stb, ezeket a változatokat mégsem fejlesztették tovább.

2004-ben évben indult a Firefox, ezt követte 2008-ban a Google Chrome. Ahogy egyre jobban elterjedtebbé váltak a mobiltelefonok, tabletek, úgy csökkent a népszerűsége az IE-nek. Ennek az volt az oka, hogy a mobiltelefonok nem támogatták ez a keresőt.

Változnak az idők

Változnak az idők, s velük változnak a böngésző programok és a technológia is. Ezeket a változásokat azonban az IE már nem követte, megmaradt változatlan formájában. 2016. óta egyáltalán nem fejlesztették tovább, és a Windows 11 operációs rendszerben ez a kereső már egyáltalán nem is került bele.

És eljött az az idő, amikor a Microsoft felszólította felhasználóit, hogy ne használják tovább ezt a böngészőt. Helyette az Edge-t ajánlották, mely Chromium-alapú.

Itt a vége

202. június 15-től, ezzel párhuzamosan a Microsoft már meg is szüntette az IE támogatását, valamint a Windows 10 szinte összes verziójánál le is vette ezt a böngészőt a palettáról. Ez a lépés azért nem volt meglepő, mert már egy éve ezt a lépést a Microsoft bejelentette a felhasználóknak, és arról is tájékoztatta őket, hogy a most hét éves Egde lép a helyére.

Új seprű jól seper

A Microsoft Edge egyik magas rangú tagja nyilatkozatában elmondta, hogy a Microsoft Edge gyorsabb, biztonságosabb, modernebb, mint az IE volt, valamint van még egy felbecsülhetetlen tulajdonsága is, nevezetesen az, hogy a régebbi alkalmazások is futnak rajta.

Folytatódik a tortaküldés hagyománya

A Mozilla tortát küldött az IE temetése alkalmából, ezzel tisztelegve az IE előtt, elismerve a nagy rivális érdemeit. A tortaküldés hagyománya onnan eredeztethető, hogy a Microsoft 2006-ban tortával köszöntötte a Firefox 2.0-t, majd a további fontosabb verziókat is. Ezt a hagyományt folytatta aztán a Google Chrome kollektívája is, 2015-ben egy gyönyörű virágos tortát küldtek az Edge megjelenése alkalmából.

A Microsoft az IE visszahívásával tulajdonképp elismerte, hogy az IE használata napjainkban már nem volt biztonságos a biztonsági kiskapuk miatt.

Az első és a mostani torta között eltelt időben jelentősen változtak a böngészők – az IE ment, az Edge jött, és az Edge sebessége, biztonsága összehasonlíthatatlan elődeihez viszonyítva. Az IE indulásakor mindenki úgy gondolta, hogy örökös helye van a dobogón, mégis most elment. Kérdés, hogy az Edge, a Firefox és a Chrome uralma meddig tart, és a jövőben hova, merre fognak a keresők fejlődni.