Blog » Blog » Ma már nehezen lennénk meg mobilinternet nélkül

Ma már nehezen lennénk meg mobilinternet nélkül

Több, mint húsz éve jelentek meg azok az okostelefonok, melyek már Internetezésre is alkalmasak voltak. Míg a korábbi telefonokkal szemben az volt az elvárás, hogy felhívhassunk róla valakit és sms-t tudjunk küldeni, mára ezek a funkciók szinte a háttérbe szorultak, mert annyi minden másra használhatók a mostani készülékek.

Ezek nem telefonok, hanem egy olyan mini számítógépek, melyekkel akár telefonálni is lehet.

Gyakran még többet is tudnak annál, mint amire egy számítógép képes. Szinte bármire használható, mert ezen dolgozhatunk, tanulásra is alkalmas, de kikapcsolódást, szórakozást is nyújt. Fotózhatunk, filmet készíthetünk, azt meg is vághatjuk, továbbá bankolhatunk, rendelhetünk ételt, italt, különféle termékeket, filmet nézhetünk gyakorlatilag bárhol, bármikor.

Követi egészségi állapotunkat, segít a sportolásban, rögzíti az elért eredményeket, megmutatja hol vagyunk, milyen útvonalon és hogyan tudunk eljutni úti célunkhoz. Nincs még egy ilyen eszköz, amit ennyire sokoldalúan lehetne fel, illetve kihasználni. Az emberek nagy része élni sem tudna enélkül. A fiatalok számára elképzelhetetlen, hogy volt élet az okostelefon előtt is.

Mindezekhez azonban nemcsak okostelefonra, hanem Internet elérésre is szükségünk van.

A mobilinternet előnye

A mobilinternet biztosítja, hogy hozzáférhessünk a világhálóhoz, kapcsolatot teremthessünk az Internet és a telefonunk között. Egy magyarországi felmérés szerint 2016. év és 2019. év között jelentős mértékben megtöbbszöröződött az egy SIM-kártyára jutó forgalmazott mobiladat mennyisége, ugyanis ezalatt az időszak alatt a kilencszeresére nőtt.

A mobilinternet népszerűsége azóta is egyre fokozódik.

A mobiltelefon előfizetések száma ugyanakkor az elmúlt évek során nem változott, azonban így is megközelíti a tízmilliót. Ezen belül azonban egyre növekszik azon előfizetések száma, mellyel már az Internetet el lehet érni. 2016-ban ötmillió volt az adatforgalommal is rendelkező előfizetések száma, ez a tavalyi évben már meghaladta a hét milliót, ami azt jelenti, hogy az előfizetések több, mint 75 százaléka rendelkezett ezzel a kiegészítéssel.

Jelentősen emelkedett a felhasznált mobiladat mennyisége. 2016-ban ez a mennyiség csupán 0,8 gigabájt volt, és ez 2021. évben már felment 7,5 gigabájtra.

Ez több okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy egyre többen használják a mobilinternetet, azaz növekedett az erre előfizetők száma, de a másik ok pedig az, hogy a felhasználók egyre inkább kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket. Sokkal több ideig időznek a világhálón, mint a megelőző években. Rendszeresen és hosszantartóan látogatják a közösségi oldalakat, töltenek le filmeket, zenéket, a videochat is egyre népszerűbb, és nemcsak a fiatalok körében.

A szolgáltatók adatai szerint az, hogy 7 millió előfizetője, tehát SIM kártyája van a mobilinternet szolgáltatásnak, nem jelenti azt, hogy a lakosságból ennyien használják azt. A tényleges felhasználók számát befolyásolja az is, hogy ebben az adatban nincsenek benne a lakossági előfizetések. Egy embernek ugyanakkor akár több SIM-kártyája is lehet.

A 2016-os évben a 14 évnél idősebbeknek csak a 38 százaléka használta ezt a fajta szolgáltatást, ez azonban a tavalyi évben már elérte a 67 százalékot, ami kb. 5,6 millió embernek felel meg.

Akik nem használnak mobilinternetet

A felmérés során arra is keresték a választ, hogy aki nem használja a mobilinternetet, annak mi az oka. Nagyon sokan, a megkérdezettek 40 százaléka erre azt a választ adta, hogy vezetékes Internet eléréssel rendelkezik, ami kielégíti igényét. Közel ennyien, 37 százalék úgy nyilatkozott, hogy nincs rá szüksége. A válaszadók ötödének pedig a telefonja nem alkalmas erre.

A válaszok alapján valószínűsíthető, tovább fog növekedni a mobilinternetezők száma, hiszen a felhasználók folyamatosan egyre „okosabb” telefonra cserélik készülékeiket.