Blog » Blog » Mi az a zsarolóvírus?

Mi az a zsarolóvírus?

A zsarolóvírus, azaz angolul ransomware egy olyan kártékony szoftver, amely segítségével a számítógépünkön, laptopunkon tárolt adatainkat zárolhatják, „túszul ejthetik”, majd a kifizetett váltságdíj fejében újra „visszaadják” nekünk.

Jellemzői

A zsarolóvírusok titkosítják a számítástechnikai eszközökön, hálózatokon lévő állományokat, majd zsaroló üzenetet jelenítenek meg.

Sajnos nagyon sokféle módon telepedhetnek rá a gépünkre, általában úgy, hogy észre sem vesszük. Például rákattintunk egy hirdetésre, és már kész is a baj. A vírusirtók általában csak a problémák és a hackerek után kullognak, ezért mindig újabb és újabb hibajavításokat jelentetnek meg. Többek között ezt használják ki a zsarolóvírusok is, és ha olyan eszközt találnak, mely nem frissült, ott átveszik az irányítást.

A zsarolóvírus működése

A zsarolóvírusok először titkosítják a gépünkön lévő adatokat, fájlokat, mappákat, azaz nem fogunk tudni hozzáférni a dokumentumainkhoz, képekhez, nem fogunk tudni fellépni a közösségi oldalainkra stb.

A következő lépésben előfordulhat, hogy ezek a fájlok törlődnek, és bármelyik mappánkra rákattintunk, magát a zsaroló levelet fogjuk látni, amiben „váltságdíjat” kérnek a helyreállításért, tájékoztatnak mindet a fizetési módokról.

Olykor a zárolási képernyőn jelennek meg az instrukciók. A zsarolóvírusok azért tudnak ilyen nagy számban megjelenni, és működésük azért is sikeresek, mert az informatikai rendszereknél gyakran az emberi emóciók játszanak szerepet. A zsarolóvírus nem válogat, bármelyik gépen felütheti a fejét, hivatalos szervek rendszerén épp úgy, mint a magángépeken.

Általában a gép működésének lassulása az, ami első körben feltűnik a felhasználóknak, illetve az, hogy a képernyőn megjelenik a zsaroló levél, majd rádöbbenünk, hogy nem tudjuk olvasni a dokumentumokat, nem látjuk a képeket.

A levél tartalma, pénzbeszedés

Elég durva levél-szövegeket is kaphatunk, van, amiben azt írják, hogy videofelvételt készítettek rólunk, miközben felnőtt témájú oldalakat látogattunk. A fenyegetés lényege, hogy ezt a felvételt el fogják juttatni minden ismerősünk számára, akivel e-mail kapcsolatunk van. A zsarolás még akkor is hatásos, ha nem szoktunk ilyen témájú oldalakat látogatni, hiszen még azt sem szeretnénk, ha bárki az ismerőseink előtt gyanúba keverne minket.

A bűnözők a fizetendő összeget általában dollárban vagy euroban jelzik, Bitcoin-ban, illetve kriptovalutában kell megfizetni, hogy a pénz útja kevésbé legyen nyomon követhető.

Megfertőződés elkerülése

A zsarolóvírus elkerülése nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Mindenképp védjük a gépet és a hálózatot, erős jelszót használjunk, amit gyakran cseréljünk. Mindig figyeljünk, hogy milyen fájlt nyitunk meg. Ha valami gyanús, semmiképp ne kattintsunk rá.

Ha valakinek a gépén tönkre tették az adatokat, az sajnos nagyon fáj, ezért a károsultak szeretnének mindent megtenni, hogy újra megjavuljanak a dolgok, visszakapják a fájlokat, és ezért hajlamosak fizetni.

Sajnos nincs semmi garancia arra, hogy valóban helyreállítják a rendszert, mint ahogy arra sincs, hogy nem történik meg ugyanez még egyszer. Általában a szakértők véleménye az, hogy semmiképp ne fizessünk, hanem forduljunk hozzájuk, ők tudnak segíteni.