Blog » Blog » Miért fontos a vírusirtó internetezés közben is?

Miért fontos a vírusirtó internetezés közben is?

Az internethasználat terjedésével együtt a digitális kártevők is hihetetlen ütemben terjednek. Elmondható, hogy a vírusirtók mindig csak a vírusok után kullognak, tulajdonképpen egy folyamatos tűzoltásnak lehet tekinteni a munkájukat.

A vírusírtó célja mindig az, hogy a számítógépünkbe, vagy magába a számítógépes hálózatba ne tudjon semmi olyan dolog bejutni, aminek ott nincs keresni valója. Mint károkozókat, ide sorolhatjuk az úgynevezett trójai falónak nevezett programokat is, melyek egy különleges fajtái a rosszindulatú programoknak, mert mást mutatnak a felhasználónak, mint amit valójában a háttérben tesznek.

Sajnos nemcsak az aznapi, de több éves munkát is tönkre tudnak tenni működésükkel, ha nem vesszük őket időben észre. Pótolhatatlan adatokat semmisíthetnek meg, akár magát a vállalkozásunkat is tönkre tehetik.

Még rosszabb esetben személyes, szenzitív adataink is veszélybe kerülhetnek, aminek persze senki nem örül. Mindezek kiküszöbölésére hatékony vírusvédelemre van szükség a számítógép használata során, a privát életünkben és a munkahelyünkön is.

A vírusirtók szükségessége

Aki még nem futott bele egy durva vírusba, az esetleg nem veszi komolyan a dolgot. Sajnos azonban bárki, bármikor benyelhet egy ilyen virtuális kártevőt. A kiirtással sokkal több gondja lesz, mintha korábban körültekintően megelőzte volna a dolgot.

Ezeknek a vírusoknak sajnos az a sajátsága, hogy a legkisebb rést is észreveszik, ahol be tudnak jutni a rendszerbe. Akinek fontos adatainak védelme, az kiemelt figyelmet fordít a vírusirtók alkalmazására, melyek egyszerűen használhatók anélkül, hogy bővebben ismernénk azok működését.

A legegyszerűbb, de ugyanakkor hatékony megoldás, ha vírusirtó szoftvert használunk. Egy hatékony vírusirtó programtól legalább az alábbi funkciók várhatók el: spamszűrés, VPN-képesség, jelszókezelés, online banki ügyintézés védelme, hatékony tűzfal, levélszemét szűrése, fájlok titkosítása, vírusvédelem, webkamera védelme.

Nagyon sok hatékony védelem létezik a piacon:

Windows Defender: A Defender a Windows egyik beépített programja, mely az operációs rendszer velejárója, ami a Microsoft saját fejlesztése, egy alapszintű védettséget ad.

Az ingyenes verziók mellett fizetősek is vannak, érdemes ezeket használni, hiszen ma már rendszeresen vásárolunk online, valamint a banki ügyeinket is az Interneten intézzük, és a hatékony védelmet ezek jobban tudják biztosítani.

Kaspersky Internet Security: Ez az orosz fejlesztésű vírusirtó program az egyik legbiztonságosabb és legkeresettebb, mert teljes körű védelmet tud nyújtani nemcsak a vírusfenyegetettség, de a kémprogramok ellen is. Egyik jó tulajdonsága, hogy kevés erőforrást igényel.

Egy másik lényeges szempont, hogy aki csak felhasználói szinten ismeri a számítógépet, az is nagyon könnyen tudja kezelni, mert semmiféle különös technikai tudás nem kell a működtetéséhez.

Avast Antivírus: Az ingyenes változat is hatékony védelmet biztosít a számítógép védelmére, a teljes programcsomag rendkívül széles körű felhasználást tesz lehetővé. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik sokat játszanak, hiszen van benne gamer mód is.

Az Avast Antivírus nem terheli le túlzottan a számítógépet, és tetszés szerint személyre szabhatjuk, hogy melyik védelmet igényeljük.