Blog » Blog » Mobiltelefonokra is léteznek vírusok

Mobiltelefonokra is léteznek vírusok

Nem csak a számítógépünket, laptopunkat érheti vírus, hanem a mobiltelefonunkat is. Talán, ha iPhone-os készülékünk van, az egy kicsit jobban védett, az Androidosok viszont komolyabban veszélyeztetettebbek.

Három millió készülék veszélyben

Számítások szerint már több mint 3 millió Androidos készülék került veszélybe az Autolycos programnak köszönhetően. Ez a vírus az Androidos áruházban tanyázik, és onnan fertőz.

Prémium szolgáltatásokra fizet elő a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül. Sajnos a Play áruházban időről-időre megjelennek ilyen vírusok. Ezeknek a kártevőknek felbukkanása mindig problémával, bosszúsággal, esetleg nem várt kiadásokkal jár.

Nemcsak az Autolycos támadja az Androidos okostelefonokat, hanem emellett még számos vírus, ilyen például a nemrég felbukkant malware is. Egy kiberbiztonsági szakember alsó hangon nyolc olyan appot fedezett fel az Androidos áruházban, ahol az Autolycos jelenlétére utaló jel volt. Sajnos ezekből kettő még mindig megtalálható, és aktívan működik, így ez a két alkalmazás folyamatosan lehetőséget biztosít, hogy a vírus változatlanul terjedhessen.

Például, képszerkesztő appokban is fellelhető, valamint olyanban is, mellyel a mobiltelefon vagy a tablet billentyűzete megváltoztatható. Kimutatták azt is, hogy ezeket az alkalmazásokat milliók töltötték le, tehát ez a vírus legalább ennyi eszközön jelen van.

Veszélyben lévő alkalmazások

Egész sok app érintett ebben a fertőzésben, az alábbi alkalmazások tekintetében lehet jelen a vírus:

  • Coco Camera v1.1
  • Wow Beauty Camera
  • Freeglow Camera 1.0.0
  • Creative 3D Launcher
  • Vlog Star Video Editor
  • Gif Emoji Keyboard

A fő probléma ennél a vírusnál abból adódik, hogy prémium szolgáltatásokra jelentkezik be, tehát ezek fizetős appok, azaz anyagi terhet jelent a felhasználónak. Ez azzal is együtt járhat, hogy mivel a vírusnak megvan az összes engedélye, az SMS-einket is ellenőrzése alatt tarthatja.

Védekezés

Az első számú védekezés ez ellen a vírus ellen, az az lehet, hogy mindig gondoljuk meg, hogy milyen appokra van szükségünk, és csak az elengedhetetlenül fontosakat töltsük le. Ugyanakkor figyeljük meg mindig az elhasznált adatmennyiséget, mert ez is visszajelzést adhat számunkra.

Amennyiben túl gyorsan merül az akksi, ez annak a jele is lehet, hogy valami történik a mi tudtunk nélkül, tehát ez is vírus jelenlétére utalhat.

Adatlopó kínai vírus

A napjainkban ismét felütötte fejét egy újabb veszélyes vírus, és pedig az adatainkra vadászik, azokat lophatja el.

Erről azt tudható, hogy konkrétan egy kínai hackercsoport hozta létre. Találtak a Windows rendszerében egy rejtett hibát, és ezt kapuként használva juttatták be a kártevőt rendszerbe. Ez a vírus is nevet kapott, „Tarrask”-nak nevezték el.

Arra hozták létre, hogy kikerülve a Windows védelmét megfertőzze készülékünket, és a feladatkezelőn keresztül folyamatosan tartani tudja a hackerrel a kapcsolatot.

A fő gond ezzel kapcsolatban az, hogy jelenlétét nem tudjuk felfedezni, mert semmi nem utal az ottlétére. Gyakorlatilag csak szakember találhatja meg, ha tisztában van azzal, hogy hol keresse. Egy olyan hiba adott lehetőséget a behatolásra, amit még a Windows fejlesztői sem ismernek.

Azokat a felhasználókat érinti legfőbbképp, akik nem kapcsolják ki a gépüket, vagy csak ritkán, ezért főleg a szervezeteket kiszolgáló gépek vannak igen nagy veszélyben, mint például a hivatalok, kormányok gépei.