Blog » Blog » Törölt üzeneteket is lát a Facebook

Törölt üzeneteket is lát a Facebook

Meglepő információ szivárgott ki a Facebook-tól. Egy volt dolgozó elmondása szerint a Facebook vissza tudja állítani a kliensek által törölt személyes üzeneteket, bejegyzéseket, megosztásokat.

Nemcsak az adatok visszaállításra képes, de ki is használja a Facebook ezt a lehetőséget. Az informátor azt is elmondta, hogy ez egy tudatos fejlesztés eredménye. Azonban aggályos, hogy az adatok rekonstruálása és azok felhasználása törvényes-e.

Az informátor

Az adatokat kiszivárogtató volt munkatárs a népszerű közösségi oldal moderációs fellebbezési csoportjánál dolgozott több évig. Volt munkahelyéről akkor távolították el, amikor rákérdezett ennek az adatvisszaállításnak a jogszerűségére, mert úgy vélte, hogy ez az eljárás a Facebook részéről jogszabályt sért.

A Meta válasza erre a kérdésre a dolgozó kirúgása volt. A volt munkatárs ezek után úgy döntött, hogy bírósághoz fordul, és perre viszi a dolgot. 3 millió dollár kártérítésre perli a Meta-t. A Meta költségvetéséhez képest ez az összeg nem tétel, viszont a kiszivárogtatott információ azonban már sokkal inkább húsba vágó, hiszen itt már a cég és a közösségi oldal jó híréről van szó.

Valóban törvénysértés történt a Meta részéről?

Ha igaznak bizonyul, amit az informátor állít, akkor a Meta nehéz helyzetbe kerülhet, ugyanis ezzel a tevékenységével a Facebook nemcsak az Amerikai Egyesült államok adatvédelemről szóló törvényeit, de az Európai Unió erre vonatkozó jogszabályait is megsértette.

Az EU-s törvények ebben a tekintetben szinte a zéró tolerancia elvét vallják, mert kategorikus módon szabályozzák, hogy mi a teendőjük az Internetes szolgáltatóknak abban a tekintetben, ha az oldalaikon tárolt adataikat az ügyfeleik törlik.

Az elbocsájtott dolgozó azt is elmesélte, hogy a felhasználók által törölt tartalmak visszaállítására az esetek nagy részében azért került sor, hogy a bűnüldöző szervek megkeresésére tudjanak reagálni, azaz ez kizárólag azok tájékoztatása érdekében történt.

Azonban ez sem mentesíti a Facebookot, mert így is megsérti az adatvédelemre vonatkozó jogszabályokat, ezen belül a GDPR rendelkezéseit is. A közösségi oldal mögött álló Meta nemcsak ezzel sértette meg az adatok védelméről szóló törvényeket.

Köztudott, hogy az európai felhasználók adatait az USA-ban lévő szerverek dolgozzák fel, azaz az adatok Európából az USA-ba kerülnek át. Ez a tevékenysége a Facebooknak elvileg már 2020. év óta törvénybe ütközik, tekintettel arra, hogy az az egyezmény, ami ezt lehetővé tette már két éve nincs hatályban, új pedig még nem született.

Elvileg létezett egy kiskapu, Írországon keresztül, de mára már az is bezáródni látszik. Az ír adatvédelmi hatóság, a DPC érdemben úgy nyilatkozott, hogy ők is megtiltják a Meta-nak, hogy az európai kliensek adatai az USA-ba kerüljenek. Ezért az adatcserére a továbbiakban – jelen állás szerint – nem lesz lehetőség.

A Meta tagad

A Meta úgy reagált, hogy tagadja volt dolgozója vádjait, azokat minden tekintetben visszautasítja. Az indokait majd a bíróság elé fogja terjeszteni, és a per során bizonyítja, hogy igaztalanul vádolták.

Érdekes adalék még a történethez, hogy tisztábban tudjunk látni – korábban a Facebook bevallotta, hogy rajta tartja a szemét a Messenger üzenetküldőn át továbbított egyéni levelezésen. Tehát már régóta követi üzeneteinket is. Arról viszont nem szólt eddig a fáma, hogy az általunk törölt dolgok rekonstruálására is képes.