Blog » Blog » Vajon meddig támogatja még Elon Musk a Starlink-netet Ukrajnában?

Vajon meddig támogatja még Elon Musk a Starlink-netet Ukrajnában?

Elon Musk különös módját választotta az ukrán nép támogatásának amikor február végén elérhetővé tette az országban a Starlink-netet.  A költséges infrastruktúra segítségével az ukránok az olyan területeken is biztonsággal fel tudnak kapcsolódni a hálózatra, ahol a harcok miatt a hagyományos internetezési lehetőségek teljesen megszűntek.

A műholdas web azóta is segíti az érintett lakosságot a külvilággal történő kapcsolattartásban.

Riadalom a Starlink-net körül

A világhálón október közepén olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a SpaceX alapítója nem támogatja tovább a Stalink-net használatát Ukrajnában. A felröppent információk szerint ennek hátterében anyagi okok állnak, hiszen a műholdas net fenntartása a háború sújtotta országban nagyon sok pénzt emészt fel. Egyes beszámolók arra utalnak, hogy az ukránok felügyelete alatt jelenleg akár tízezer darab Starlink-net terminál is lehet.

Úgy tűnik azonban, hogy aggodalomra még sincs ok, hiszen Musk egy Tweet bejegyzésében cáfolta a Starlink kivonulását Ukrajnából és biztosította az embereket arról, hogy a net továbbra is ingyenes marad. Ugyanakkor kiemelte, hogy a Starlink csak veszteségesen tud működni.

Besegíthet az amerikai kormány?

Elon Musk egyenes kéréssel fordult az amerikai kormány felé, arra kérve a döntéshozókat, hogy támogassák a Starlink-net ukrajnai működtetését. Musk külön felhívta a tagok figyelmét arra, hogy a lakosság számára mennyire fontos a kapcsolattartás a külvilággal. Nagyon sok településen nincs más kommunikációs lehetőség.

A gyors és könnyen elérhető internet az ukrán haderők számára is kiemelt jelentőséggel bír. A hírek szerint a Pentagon már tárgyalásokat folytat az ukránokkal a megbízható információcsere opcióinak fenntartásáról.

Az ukrán elnök tanácsadója Tweet posztjában köszönte meg Musknak, hogy segített a népének a legnehezebb időszakokban. A SpaceX alapítója az elmondása szerint havi 20 millió dollárt költ arra, hogy a Starlink megfelelően üzemelhessen a háborús területeken, a rendszer kiépítése pedig körülbelül 80 millió dollárjába került a cégének. Ez az összeg 2022 végére további milliókkal gyarapodhat majd.

Musk számításai szerint a vevőegységek fenntartása 2023-ban akár 400 millió amerikai dollárt is elvihet. Kérdéses, hogy mi az a határ, ameddig a SpaceX még anyagilag elmehet, anélkül, hogy a veszteség a vállalat fennmaradását is veszélybe sodorná. Musk külön kiemelte, hogy az oroszok mindent megtesznek azért, hogy a terminálok működését ellehetetlenítsék, tovább növelve a károkat. A rendszer védelmére szintén hatalmas összegeket kellene a cégnek költenie.

Irán támogatása

Musk nem csak Ukrajnát támogatja a műholdas nettel, hanem a kormány ellen harcoló irániakat is. Ebben az esetben a legnagyobb problémát a vevőegységek bejuttatása jeleni az országba a szigorúan ellenőrzött határokon keresztül.

Valószínűleg az iráni felkelőknek sokkal több terminálra lenne szüksége, mint amennyit ilyen módon elérhetővé tud tenni számukra a SpaceX. A Starlink-net sokat segíthet az irániaknak az információk továbbításában a világ felé, így küzdve a helyi rezsim ellen.