Blog » Blog » Változik az Edge böngésző

Változik az Edge böngésző

Hamarosan változni fog az Edge böngészője, a Microsoft fokozott hangsúlyt fog a biztonságra helyezni. Ez azt jelenti, hogy arra fog fókuszálni, hogy egyre jobban megvédhesse a felhasználókat a hackerek esetleges támadásától.

Ennek érdekében változtatni fognak a programon, és ezért egy új verzió kerül kiadásra. Ez pedig már a 104-es lesz.

Alapértelmezés

A 104-es kiadás már alapból tudni fogja, és nem a klienseknek kell bekapcsolnia az „Enhanced Security Mode”-ot, azaz az ESM-t. Ez az úgy nevezett Fokozott Biztonsági Mód azt a célt szolgálja, hogy a vírusok és egyéb kártevők, illetve a hackerek támadásától védve legyen az Edge. A nyilvános tesztelésen sikeresen bizonyított ez a szuperbiztonságos mód.

A 104-es variáció annyiban jelent újítást, hogy a védelem alapértelmezésben bekapcsolt állapotban lesz. Maga a program eddig is tartalmazta ezt a védelmet, a beállításokban elérhető volt, azonban alapból kikapcsolt állapotban.

Most ezen segít a 104-es – nem nekünk kell keresgélni, állítgatni, aktivizálni, hanem folyamatosan működni fog. Ennek az az előnye, ha nem jut eszünkbe az ESM aktiválása, akkor is azonnal elindul, amint bekapcsoljuk az Edge-t. Ennek következtében a böngésző biztonsági funkciói azonnal működőképes állapotba kerülnek, így gyakorlatilag az esetleges hackertámadások ellen védettek leszünk a böngésző használata során.

Csökkenő teljesítmény

Úgy alakították ki az ESM működését, hogy csak akkor lépjen be a megerősített védelem, ha az ügyfelek egy új, még nem felkeresett, illetve ritkán látogatott oldalra lépnek fel, amit a rendszer nem tart biztonságosnak. A már többször felkeresett oldalaknál nem lép közbe.

Erre azért van szükség, hogy a rendszer ne legyen túlterhelve, a teljesítmény ne csökkenjen jelentősen. Ugyanis, ha belép a védelmi funkció, akkor az egy kicsit lassítja az adatok betöltését, a számítógép üzemelése is nehézkesebbé válhat. Ezért állították Basic módban ezt a védelmi funkciót úgy, hogy csak a kockázatosnak ítélt oldalaknál legyen aktív.

A beállításoknál azonban ennek ellenére lehetővé tették azt a funkciót is, hogy az ESM folyamatosan jelen legyen, ne csupán a rizikós oldalak esetében legyen bekapcsolt állapotban. Így azok, akik tényleg a maximális védelemre törekszenek, tartanak a hackerek támadásától, kihasználhatják ezt a lehetőséget, és megváltoztathatják az új alapbeállítást.

A Microsoft nemcsak az Edge biztonsági rendszerébe nyúl bele, de a Chrome böngészőjét is felülvizsgálta.

Biztonsági hibajavítás a Chrome böngészőjénél

A Google újra egy új javítással rukkolt elő, az Edge után a Chrome böngészőjébe is belenyúlt. Itt is a biztonság felülvizsgálatáról van szó. A 104-es verzió összesen 27 olyan ponton javít, amit az előző módosítások és frissítések nem oldottak meg. Ez azért tűnik aggályosnak, mert az elmúlt időszakban már több alkalommal küldött jelentős javításokat a Google a biztonsági kockázat minimalizálása érdekében.

A jelenlegi 27 hibának elég tetemes részét, durván a negyedét magas kockázatúnak ítélte meg a Google. Más gyártóknál a Google által magasnak ítélt kockázati besorolás már inkább a kritikus kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy lehetővé válhat a vírusok és egyéb kártevők bejutása a számítógépbe, ha a felhasználó bizonyos oldalakat keres fel.

A Google gyakran fizet azért, ha valaki olyan bejelentést tesz, ami segít feltárni a biztonsági réseket, ezzel is próbálja minél jobban kivédeni a hackertámadásokat.